Cart00 kr

Fönster

Fönster som ger ditt hem ett elegant utseende och fin kvalitetskänsla. Hos oss är specialmått en standardvara och du kan själv beställa med specialstorlek i nätbutiken. Vill du har pris på Velfac, Ekstrands Fönster, Mirox, TF Osby eller Primo Windows kontakta vår support för offert. Se våra "Tips & Guider" Så här väljer du fönster eller  Läs mer...

SÅ HÄR VÄLJER DU FÖNSTER. DE 5 VIKTIGASTE PUNKTERNA ATT TÄNKA PÅ VID VAL AV FÖNSTER.

Dagsljus har en positiv inverkan på ditt välmående, prestationsförmåga och på barns inlärningsförmåga. Men i dag tillbringar människor omkring 90 procent av sin tid inomhus. Därför är det viktigt att släppa in dagsljus i våra hus. 

Våra fönsterserier är energimärkta. Det innebär att fönstren isolerar bättre och ger mindre värmeförluster. Låga U-värde från 0,7-1,3 på hela konstruktionen. Grönt är skönt, både för din plånbok och miljön.

Vi har ett stort urval av fönster i olika material som trä, trä/alu, alu och PVC. Du kan välja mellan fönster som är fast, öppnas utåt eller inåt, vrid, sidohängt, topphängt, underkantshängt, sidovrid, brandklassade / brandskyddade fönster, ljudisolerade fönster, samt vik- och skjutpartier. 

I vår nätbutik kan du välja valfri storlek för ditt fönster och alla tillbehör du behöver, samt vilken kulör du vill ha, vilken typ av glas, låsbart fönster m.m.

 

  INNEHÅLLSFÖRTECKNING

  1. ATT TÄNKA PÅ INNAN DU BESTÄLLER FÖNSTER.

  2. SÅ HÄR VÄLJER DU OM DU SKA HA TRÄ/ALUMINIUM, TRÄ ELLER PVC FÖNSTER.

  3. FÖNSTRETS KONSTRUKTION OCH HUR DU VÄLJER ÖPPNING.

  4. PERSONSÄKERT GLAS ETT MÅSTE ENLIGT LAGEN, DÄR DET BEHÖVS.

  5. 7st AV DE VANLIGASTE FRÅGORNA SOM STÄLLS VID KÖP AV FÖNSTER.

   

  1. ATT TÄNKA PÅ INNAN DU BESTÄLLER FÖNSTER.

  SP fönster beställa fönster

  Innan du beställer fönster kan det vara bra att läsa igenom nedan tips.

   

  Släpp in dagsljuset

  Dagsljus har en positiv inverkan på ditt välmående, prestationsförmåga och på barns inlärningsförmåga. Men i dag tillbringar människor omkring 90 procent av sin tid inomhus. Därför är det viktigt att släppa in dagsljus i våra hus. Mängden dagsljus inomhus påverkas av antal fönster, dess placering och storlek, samt av vilket glas som sitter i fönstren.

   

  Välj hög kvalitet

  Det är viktigta att välja senvuxet trä. Träets ålder ger dessutom en naturlig impregnering. Enkomponentsfärg håller sig flexibel och elastisk under hela fönstrets livstid. Det betyder att den följer med i träets rörelser, vilket förebygger sprickbildningar. Färgen behåller sin kulör och gulnar inte.

  Väljer de dessutom träfönster med aluminium beklädnad, får du ett nästan underhållsfritt fönster med lång livslängd. Tänk på att billiga trä/alu fönster av sämre kavlité oftare får rötskador än ett fönster utan aluminium beklädnad, då aluminium får kondens på baksidan vid viss väderlek och resultatet blir ett fönster med kortare livslängd än ett träfönster.

  Vid PVC (komposit eller plast) fönster så är det skillnad i plast kvalité. I flera länder är det lag på att redovisa vilken kvalité plasten här, men tyvärr inte i Sverige. Plast delas in i tre kvaliteter A, B och C. A är bäst. HemmaTema.se redovisar alltid vilken kvalité och säljer endast av A eller B kvalité. 

   

  Se till att fönstren är barn- och personsäkra

  Karmfasta, icke öppningsbara, fönster och inåtgående fönster är generellt de mest barnsäkra – då de inåtgående fönstren har en barnspärr i handtaget som standard. Alla andra öppningsbara fönster kan också fås med en barnspärr i handtaget, eller med ett barnsäkert vädringsbeslag. Även våra fönsterdörrar kan fås med en speciell spärranordning. Personsäkerheten blir viktig när det gäller dörrar och andra glasytor som går ned till golvnivå. Personsäkra glas eliminerar risken för skärskador om olyckan skulle vara framme. Sådant glas är standard i alla våra produkter som sitter lågt.

   

  Känn dig trygg hemma

  Varje år sker över 20 000 bostadsinbrott i Sverige och tjuven väljer oftast att bryta sig in genom ett fönster eller en dörr på husets baksida. Genom ditt fönsterval kan du se till att tjuven inte ser just ditt hem som något lockande alternativ. HemmaTema.se har 3-glasfönster med förhöjd inbrottssäkerhet som standard, med säkerhetsspanjoletter och inbrottssäkrade gångjärn på utåtgående produkter. Glasen kan fås limmade eller med inbrottsförsegling som gör dem svårare att lyfta ur bågen, men kan också fås med en förhöjd säkerhetslimning. Vill du göra det ännu svårare för tjuven att ta sig in så kan du välja laminerat fönsterglas som är svårt att krossa. Genom att dessutom välja låsbara handtag kan du se till att tjuven får det svårt att ta ut dina saker om denne på något sätt har lyckats ta sig in. Handtagen går även att få med cylinderlåsning som är ännu svårare att bryta upp.

   

  Låt ditt hem bli tyst

  Rätt fönster ger en kraftig reduktion av buller från till exempel trafik. Redan när man byter från 2-glasfönster mot 3-glas sker en tydlig förbättring. I hus som  ligger nära en väg eller järnväg kan man stänga ute ännu mera oljud genom att välja bullerreducerade glas. Vi har dessutom andra glas som gör din tillvaro bättre, som till exempel glas som skyddar mot starkt solljus eller som hindrar insyn i badrum.

   

  För miljön och hälsan

  Våra fönster tillverkas i fabriker som uppfyller höga miljökrav. All färg och impregnering är vattenburen och miljövänlig. Våra fönster är hälsosamma för våra hantverkare som tillverkar dem och för dig.

   

  Vill du slippa måla?

  Vill du ha ett enkelt boende ska du välja fönster med aluminiumbeklädd utsida eller ett plast fönster. Den lackerade aluminiumbeklädnaden eller plast konstruktionen, gör att fönstret behöver minimalt med underhåll, samtidigt som den ser ut och känns som trä. Plast fönster kan fås med aluminium klädd utsida eller med folie i olika kulörer eller träimitiation. Du kan med andra ord njuta av både skönhet och hållbarhet.

   

  Undvik astma och allergier

  Ett bra inomhusklimat blir allt viktigare för allt fler. Andelen människor som lider av allergi och astma har ökat de senaste årtiondena. Många gånger är orsaken dåliga hus med dålig ventilation. Därför är ventilationen avgörande för inomhusklimatet. I vårt sortiment finns ventiler och vädringsbeslag som släpper in frisk luft. Men luften måste också komma ut. Därför gäller det att ha en fungerande ventilation med exempelvis ett frånluftsystem eller självdrag. Fukt och partiklar leds då ut ur bostaden och ditt hem upplevs som friskt och inbjudande. När man placerar ut vädringsbeslag eller ventiler bör man ha i åtanke att de släpper in ljud.

   

  Nu har vi kommit fram till vilka siffror du ska uppge i din beställning för att allt ska bli rätt.

  Glashöjden på fönsterdörrar anges med ett bröstningsmått där det närliggande fönstret styr, vilket motsvarar 10×21/12. Kom ihåg att alltid ange bredd x höjd och inte tvärtom. Fönstrets hängning räknas alltid från sidan där gångjärnet sitter.

  SP fönster hängning

  Hängning skjutdörrar sett inifrån:​

  Måttangivelsen för våra fönster skrivs med bredden först och därefter höjden. Angivelsen kallas modulmått och är lika med måttet för hålet i väggen.

  Exempel: Ett modulmått=hålmått på 12×14 dm (1200x1400 mm) ger dig ett fönster med måtten 1180×1380 mm (fönstret är 20 mm mindre än hålet på var led för att lämna plats till montering och isolering).

  SP fönster mått

  OBS! Vid köp av Velfac 200, ska fönstret vara minst 30 mm större på bredd och höjd. Då den modellen kräver en större ställplats för montage och funktiion.

   

  2. SÅ HÄR VÄLJER DU OM DU SKA HA TRÄ/ALUMINIUM, TRÄ ELLER PVC FÖNSTER.

  Alla fönster kommer idag i flera olika stilar och modeller oberoende vilket material de är gjorda av.  De isolerar alla lika bra och man kan välja olika isoleringsförmågor på respektive fönster. De har också alla lång livslängd, förutsatt att träfönstret underhålls.

  Generellt är träfönster för den som vill ha 100% äkta känsla och man kan få den traditionella spröjslooken. Aluminiumbeklädda fönster passar ofta bra i moderna hus, men finns även i mer klassiska modeller numera. De är i princip underhållsfria och står utmärkt emot tuffare väder och vind, däremot är de dyrare i inköp. 

  Fler upptäcker PVC då de också är i princip underhållsfria och billigast i inköp, det är dock svårt att få bort märken om det skulle uppkomma. Om pvc eller aluminium skulle behöva renoveras är det oftast enklast att byta ut hela fönstret då de är svårare att måla om.

   

  Trä

  För den som vill ha 100% äkta känsla.

  + Kan målas i valfri färg/enkelt att måla om

  + Märken och repor kan enkelt fixas med spackel och färg

  + Enkelt att måla om

  + Billigare i inköp än Trä/Alu

  - Kvalitet kan variera

  - Kräver underhåll (behöver målas, hur ofta varierar beroende på utsatthet och kvalitet)

   

  Aluminium/trä

  Aluminium/trä är träfönster beklädda med aluminium på utsidan. Detta ger fördelen att fönstret blir i princip underhållsfritt på utsidan, och lätt att renovera på insidan där det är trä, där märken och repor lätt fixas med spackel och färg. 

  + Aluminiumbeklädda utsidan står bra emot väder och vind

  + I princip underhållsfritt

  + Kan välja bland flera olika färger

  + Märken och repor på insidan kan enkelt fixas med spackel och färg

  - Dyrare än både pvc och träfönster

  - Svårt att måla om/byta färg och få det att hålla

   

  Det rekommenderas inte att köpa fönster helt i aluminium till utrymmen som man vill ha isolerade, då aluminium leder värme/kyla och isolerar därmed inte lika bra som trä, pvc och trä/aluminium.

   

  PVC

  Pvc är billigast i inköp och kräver inte heller något underhåll.

  + Billigare i inköp än både aluminium och träfönster

  + I princip underhållsfria

  + Står bra emot väder och vind

  + Kan välja bland flera olika färger

  - Svårt att fixa smutsmärken och repor

  - Svårt att måla om/byta färg och få det att hålla

   

  Livslängd på olika fönstermaterial

  Många moderna träfönster har idag beklädnad utvändigt av till exempel aluminium, vilket gör att man kan anta att de blir relativt underhållsfria och får en lång livslängd. Nya konstruktioner av träfönster minskar också underhållsintervallerna. Många tillverkare uppger en livslängd på 50 år. Det finns även PVC-fönster som är i stort sett helt underhållsfria. En undersökning kring fönsters livsläng genomfördes 2007 av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut[6]. Undersökningen visade av 27 % av de undersökta fönstren var utan anmärkning efter cirka 15 år i bruk. Motsvarande siffra för PVC-fönstren var 49 %.

   

  3. FÖNSTRETS KONSTRUKTION OCH HUR DU VÄLJER ÖPPNING.

  Det här med fönster är på sitt sätt en hel vetenskap. Här går vi igenom hur fönstret är konstruerat och flera fackuttryck.

  Sp fönster konstruktion

   

  Bröstning

  Den undre delen av en fönsterdörr med tvärpost. Kan vara antingen glasad  eller fylld.

   

  Bågbottenstycke

  Den understa vågräta delen av en fönsterbåge.

   

  Bågpost / Glasdelandepost

  En tjockare trädel som delar glaset och gör att fönstret ser ut att vara en 2-luftare (se ”luft” och illustrationen ovan).

   

  Bågöverstycke

  Den översta vågräta delen av en fönsterbåge.

   

  Fallkolvsspanjolett

  En låsanordning som fungerar som ett vanligt dörrhandtag som fjädrar tillbaka. Används i fönsterdörrarna från SP och Traryd i modellerna Balans, Stabil, Optimal och Genuin.

   

  Fönsterbåge

  Den del av fönstret som fönsterglaset är monterat i.

   

  Isolerglas

  Två eller tre glas som är monterade med lufttäta utrymmen emellan. Mellanrummet innehåller som standard argongas. Mer om våra glaskombinationer kan du läsa längre ned.

   

  Kallras

  När luften utanför ett fönster är kall så kyls fönsterrutan av – om den är dåligt isolerad. Rutan ­kyler då i sin tur av den varmare rumsluften närmast innanför. Eftersom kall luft är tyngre än varm luft, sjunker den nerkylda luften ner mot golvet. Det kallas kallras.

   

  Karm

  Den del av ett fönster som sitter fast i väggen.

   

  Karmunderstycke

  Den nedersta vågräta delen av en fönsterkarm.

   

  Karmyttermått

  Karmens exakta yttermått. Bredden anges alltid först.

   

  Karmfast fönster

  Ett fönster med fast monterat glas som inte går att öppna.

   

  Dreh-Kipp

  Ett tillval till Intakt­serien i form av en låsmekanism som gör att fönstret kan öppnas horisontellt för vädring upptill. Genom att vrida handtaget ett hack till, så öppnas det som ett vanligt inåtgående sidohängt.

  Kopplat fönster

  Ett fönster med bågar i två delar som går att dela. Det har alltså fyra ytor att putsa.

  Luft

  Den öppningsbara delen på ett fönster. Ett 3­luftsfönster innebär alltså att fönstret har tre öppningsbara delar.

  Mittpost

  Den lodräta mittstolpen mellan två fönsterbågar.

  Personsäkert glas

  Glastyp som inte ger farliga skärvor om det krossas. Krav från Boverket om glaset sitter lägre än 600 mm från golvet. Standard i våra fönsterdörrar och skjutdörrar.

   

  Sidoljus

  Fönster som sitter bredvid en skjutdörr kallas sidoljus.

   

  Slutbleck

  Del av ett beslag som sitter i karmen som spanjolettens kolvar låser i.

   

  Spanjolett eller fönsterhakar

  Spanjolett är en anordning som låser fönsterbågen  i karmen. Finns i flera varianter. Enkalt att använda och kan fås med lås i handtaget. Ofta kan fönster och fönsterdörrar med spanjolett fixeras i valfritt vädringsläge, genom att dra ner handtaget.

  Fönsterhakar med vädringsbeslag passar oftas bäst i äldre hus för att ge den rätta karaktären åt fönstret. 

   

  Spröjs

  Lister som delar in fönsterrutan i mindre fält. Förutom färger, storlekar och många kombinationsmöjligheter så kan du välja om dina spröjs ska sitta fast, vara löstagbara på utsidan eller sitta mellanglasen. Vilket du kan välja beror delvis på vilken modell av fönster du valt. 

  Fasta spröjs ger det mest autentiska utseendet och liknar mest ett gammeldags spröjsat fönster.

  Lösspröjs är praktiskt, då du kan välja att ta bort srpöjsen och ändra utseendet på huset. På vissa modeller av fönster går det inte heller att välja fasta spröjs.

  Mellanglasspröjs är det mest praktiska, då de inte sitter ivägen för fönsterputsning och spröjsen håller sig alltid rena och fina, då de sitter i vakum inne i glaskassetten. 

   

  Tvärpost

  En vågrät mittstolpe mellan två fönsterbågar.

   

  U-värde

  Ett mått på hur mycket värme som ett fönster släpper ifrån sig. Det anger alltså hur värmeisolerat fönstret är och indirekt hur mycket det påverkar din elräkning. Ju lägre U-värde, desto bättre är fönstret. Ett gammeldags kopplat 2-glas fönster har ett u-värde på ca mellan 3,5-4,5. Ett modernt fönster med 3, 2 eller 2+1-isolerglaskassett har ett u-värde på mellan 0,8-1,5.

   

  Överljus

  Fönster som sitter ovanför en skjutdörr eller dörr kallas överljus.

   

  Eftersom fönster ska fylla flera olika behov finns det flera kombinationer av glas.

  A. 3-glas

  Har tre tätt sammanfogade glas med mellanliggande distanser. De två spalterna tillsammans med en osynlig energibeläggning ger utmärkt isolering och är standard för energieffektiva fönster. Detta gör att du bland annat kan ha fönster från golv till tak utan för stora värmeförluster. Du får dessutom bra ljudisolering.

  B. 2-glas

  Detta glas har två tätt sammanfogade glas. Funktionen är densamma som i 3-glas, men eftersom det bara finns en spalt blir isoleringseffekten mindre. 2-glas kan vara ett bra alternativ om du vill göra ett äldre hus mer energisnålt.

  C. Kopplat 2+1 glas

  Har en inre och en yttre fönsterbåge. I den inre sitter en 2-glas isolerruta och i ytterbågen ett enkelglas. De två bågarna är kopplade. Detta innebär att de sitter ihop, men kan tas isär vid behov. Du kan alltså till exempel sätta in persienner mellan bågarna med denna typ av glas. Till denna modell av fönster är det även fasta spröjs som gäller.

   

  Glasvärden

  Olika glasuppbyggnader och glastillval påverkar både dagsljusinsläpp och g-värde.

   

  4. PERSONSÄKERT GLAS ETT MÅSTE ENLIGT LAGEN, DÄR DET BEHÖVS.

  KRAV ENLIGT BBR19 I BOVERKETS BYGGREGLER

   

  Val av härdat eller laminerat glas beror på var glaset skall sitta.

  Härdat och laminerat glas är tillval och väljs efter fönstrets placering enligt ovan. I våra helglasade fönsterdörrar är det som standard härdat glas.

  HemmaTema har utformat denna guide för att hjälpa konsumenter att välja glas som uppfyller Boverkets Byggregler (BBR), enligt avsnitt 8 “Säkerhet vid användning”. Föreskrifterna i BBR avsnitt 8 är tvingande regler och omfat- tar alla typer av byggnader. Föreskrifterna gäller både uppförande av ny byggnad och vid ändring av befintligt byggnad. Läs mer på Boverkets hemsida www.boverket.se Denna guide är uppdaterad 2021-01-01.

  OBS! ANSVARET FÖR ATT BBR 19 FÖLJS ÅLIGGER BYGGHERREN.

   

  BBR 8:35 - Glas i byggnader

  För skydd mot skärskador används härdat glas, på in och/eller utsidan. Vid krossning finfördelas härdat glas till grusliknande bitar.

  För att hindra fall genom en glas- yta som sitter högre upp än 2,0 m fallhöjd (t.ex. från andra våningen i ett hus) behövs ett laminerat glas som vid krossning hänger kvar i fönsterbågen och därmed hindrar ett direkt fall ut genom rutan.

  Glas som är oskyddade och så placerade att personer riskerar komma i kontakt med dem, ska utformas så att risken för personskador begränsas. Glasytor och infästningar ska tåla dynamisk påverkan av en människa.

   

  BBR 8:352 - Skydd mot fall genom glas

  Glasytor ska utformas så att risken att falla ut genom glasytan begränsas. Risk för fall kan anses föreligga då fallhöjden är mer än 2,0 meter till underliggande mark eller golv och avståndet mellan glasytans underkant och golvet är mindre än 0,6 meter. Laminerat säkerhetsglas enligt 8:353, räcke eller motsvarande kan fungera som skydd. Se nummer 4 i illustrationen.

   

  BBR 8:353 - Skydd mot skärskador

  Glasytor ska utformas så att risken för skärskador begränsas. Gäller glasytor i enskilda bostadslägenheter om avståndet från glasytans nederkant till golv eller mark är mindre än 0,6 meter. I de fall en dörr eller ett parti gla- sas med små rutor kan glas som inte klassas som säkerhetsglas användas. Se nummer 2 och 3 i illustrationen.

   

  BBR 8:10:12 - Barnsäkerhetsbeslag i fönster och altandörrar

  I utrymmen där barn kan förväntas vistas utan ständig tillsyn av vuxna ska öppningsbara fönster, balkongdörrar och dylikt förses med säkerhetsanordningar enligt avsnitt 8:231 (BBR)

   

  BBR 8:231 - Skydd mot fall från höjder. Öppningsbara fönster, balkongdörrar och dylikt

  I utrymmen där barn kan vistas ska öppningsbara fönster och glaspartier vilkas karmunderkant sitter lägre än 1,8 meter över golvet ha säkerhetsbeslag, spärranordningar eller andra skydd som begränsar risken för att barn ska falla ut. Balkongdörrar och öppningsbara fönster där avståndet mellan glasytan och golvet är mindre än 0,6 meter ska ha säkerhetsbeslag och spärranordningar som hindrar barn från att öppna och passera dörren eller fönstret.

  OBS! Säkerhetsanordningar behöver inte finnas på fönster eller fönsterdörrar i markplan.

  Säkerhetsbeslag är ett tillval och väljs efter fönstrets / fönsterdörrens placering enligt ovan.

   

   

  5. Här är 7st av de vanligaste frågorna som ofta ställs vid köp av fönster:

  1. Vilken typ av fönster ska jag välja?

  Det finns olika typer av fönster, sidohängda utåtgående fönster, vrid fönster, sidohängda inåtgående fönster och fasta fönster. Du måste välja en typ som passar dina behov och krav. Läs mer här om hur du väljer typ av öppning av fönster.

  2. Vilken storlek på fönstren behöver jag?

  Det är viktigt att mäta fönsteröppningarna noggrant för att beställa rätt storlek på fönstren. Läs mer här om hur du mäter dina fönster för att beställa rätt storlek.

  3. Vilken typ av glas ska jag välja?

  Det finns olika typer av glas, såsom enkelglas, isolerglas och ljudisolerande glas. Läs mer här om hur du väljer rätt typ av glas och u-värde för att få rätt energibesparing. 

  4. Vilket material ska fönstren tillverkas av?

  Fönster kan tillverkas av olika material, såsom trä, trä/aluminium och PVC. Materialen som fönstret tillverkas i har olika pris och olika livslängd, samt utseende. Läs mer om hur du väljer rätt material till dina nya fönster.

  5. Hur mycket kommer det att kosta?

  Priset på fönster varierar beroende på typ, storlek, material och kvalitet. Oftast är inte det billigaste, som blir det mest ekonomiska. Ditt fönster ska helst sitta där i många år och ha samma fina funktion och estetiska uteende som när du köpte det. Kolla in våra priser här.

  6. Kan jag installera fönstren själv eller behöver jag anlita en professionell?

  Det beror på din erfarenhet och kunskap om att installera fönster. Om du inte känner dig bekväm med att göra det själv är det bättre att anlita en professionell. det är inte bara det nya fönstret som ska monteras, utan även foder och fönsterbleck m.m. Kontakta oss här för rekommenderade fönster installatörer. 

  7. Hur länge kommer fönstren att hålla?

  Det beror på kvaliteten på fönstren och hur väl de är installerade och underhållna. Generellt sett bör fönster hålla i många, många år, men det kan variera beroende på faktorer som väderförhållanden och slitage, samt inte minst vilken kvalité man köpt. HemmaTema säljer enbart fönster från utvalda tillverkare, som håller hög kvalité och är avseeda för vårt nordiska klimat. Kolla in en del av våra kvalitets fönster här. 

   

  Dagsljus har en positiv inverkan på ditt välmående, prestationsförmåga och på barns inlärningsförmåga. Men i dag tillbringar människor omkring 90 procent av sin tid inomhus. Därför är det viktigt att släppa in dagsljus i våra hus. Mängden dagsljus inomhus påverkas av antal fönster, dess placering och storlek, samt av vilket glas som sitter i fönstren.

  Hittar du ändå inte vad du söker här nätbutiken, kontakta oss, så tar vi fram ett förslag på dina önskemål.

  VÄLKOMMEN IN I VÅR NÄTBUTIK

  Produkter

  Mina sidor

  Förmåner

  Om oss