Cart00 kr

Varmvattenberedare

Varmvatten för dusch, bad och till köket är en självklarhet. Men det är också en bekvämlighet som drar mycket energi. Som ett led i att minska energiförbrukningen, och samtidigt behålla bekvämligheten i huset gäller det att välja rätt varmvattenberedare. Vilken storlek ska jag välja  Läs mer...

99 Produkter
  • Filtrera
    • Varumärke

VILKEN STORLEK SKA JAG VÄLJA OCH HUR SKA JAG TÄNKA I VALET AV BEREDARE?

Svaret avgörs av hur mycket varmvatten du behöver! Tumregeln är att det behövs 40-50 liter varmvatten för en normaldusch på 40 grader i fem minuter. Är du ensam och ska tvätta händerna i varmvatten i en sommarstuga kan du klara dig med en femliters-beredare.

Är ni istället fyra i familjen i en stor villa, badar och duschar ofta kan ni behöva en beredare på 200-300 liter. Men oftast klarar en sommarstuga, med familj, sig utmärkt med en varmvattenberedare på ca 50-60 liter medan 150-180 liter räcker bra för normalvillan och tonårsfamiljen.

För att undvika tillväxt av legionellabakterier måste en tillräckligt hög temperatur hållas i varmvattenberedaren. 60° C är en vanlig temperatur som rekommenderas för varmvattenberedare.

Varmvattenberedare kan delas in i tre kategorier:

  1. Genomströmmningsberedare, där vattnet värms av värmeväxling när det strömmar igenom beredaren på väg till tappstället.
  2. Förrådsberedare, där en viss volym vatten hålls uppvärmd och ackumuleras för att finnas tillhands vid tappning.
  3. Beredare med plattvärmeväxlare.

Det är vanligt att varmvattenberedare har elpatron eller anod (fungerar ungefär som elpatron) som värmer upp vattnet. Elpatronen kan vara ett komplement till annan uppvärmningskälla som t.ex. ved eller pelletsbrännare.

Den klassiska varmvattenberedaren består av en elpatron eller en värmeväxlare och en ackumulatortank. Elpatronen ser till att vattnet håller sig varmt hela tiden.

Det finns också modeller där elpatronen värmer sköldar runt om beredaren, vilket i sin tur värmer vattnet. Den här varianten av varmvattenberedare är bra att ha om vattnet i tappkranarna är hårt.

Kalkbeläggningen kan annars förstöra elpatronen och hela beredaren går sönder.

Det finns rostfria eller emaljerade varmvattenberedare. Fråga oss på HemmaTema.se vilket som passar era förutsättningar bäst.

Varmvattenberedare kallas ibland även för ackumulatortank, expansionskärl

Hos HemmaTema.se hittar du vilken varmvattenberedare du skall välja och vilka som är bäst för dina behov. Vi har Nibe varmvattenberedare, men även många andra märken som Malmbergs, Clage, Metro, CTC, Thermia, Tesy, Focus m.m. HemmaTema.se tar upp viktiga saker att tänka på inför val av varmvattenberedare och vad varmvattenberedare kostar. Priserna hittar du under respektive produkt. Vi har varmvattenberedare för sommarstugan och villan. Hitta varmvattenberedare till värmepumpar, jordvärme, bergvärme, pelletspanna, vedpanna och fjärrvärme billigt hos HemmaTema.se Tillbaka till toppen.

Produkter

Mina sidor

Förmåner

Om oss