Cart00 kr

Byte av radiatorventil – vad du bör tänka på

Radiatorventiler med tillhörande termostater stänger eller öppnar vattenflödet till radiatorn vid en inställd temperaturnivå och höjer eller sänker därigenom byggnadens medeltemperatur. Termostater används bäst i rum med mycket solljus, massor av värmealstrande apparater, som kök och tvättstugor, och rum där många människor vistas samtidigt. Både ventiler och termostater åldras och behöver bytas ut regelbundet.

Om din gamla radiatorventil läcker, kontrollera först om ventilen har fastnat. Du kan göra detta genom att trycka hårt på den och den ska fjädra fram och tillbaka. Om det inte fungerar är det dags att byta ut det. För att byta ut ventilen måste du tömma systemet. Å andra sidan, om ventilen fungerar som den ska kan du byta ut den gamla termostaten mot en ny, modern, mer energisnål utan att behöva tömma vattenelementet.

OBS! Allt arbete och utbyte bör utföras av en behörig VVS-installatör!

 

Radiatorventil

Radiatorventilen består av en termostat och en ventil kopplad till radiatorinloppet. Termostatdelen känner av rumstemperaturen genom en sensorkropp som expanderar eller drar ihop sig beroende på rumstemperaturen. Sensorkroppen belastar käglan i ventilen, som öppnar eller stänger baserat på rumstemperatur. Termostatdelen finns tillgänglig med lägsta och högsta temperaturgränser. Lägsta temperaturen är vanligtvis begränsad till fem grader för att förhindra frysning. I villor är maxtemperaturen vanligtvis begränsad till 26°C, medan den i större fastigheter vanligtvis är runt 21 till 23°C. Radiatorventiler finns med eller utan förinställd funktion. När du har en lös termostatdel med ventil är det vanligt att komplettera radiatorn med en backventil. Returventiler finns i rak eller vinklad utförande, vilket gör att radiatorn kan stängas mot rörsystemet och justering av Kv-värdet kan även göras på returventilen.

Radiatorventiler finns i många olika modeller och märken, så reservdelar kan vara svåra att hitta. Det finns nu ROT-insatser för äldre radiatorventiler, så du kan byta bara insatsen istället för hela radiatorventilen.

 

Hur man byter en termostat

  1. Börja med att kontrollera ventilen genom att skruva bort termostaten och försök trycka in den lilla piggen som reglerar ventilen. När den trycks in stryps vattnet och när termostaten släpper ut piggen släpps det varma vattnet på.
  2. Försök trycka/dra lätt på piggen med en tång. Om den inte rör sig motionerar du den genom att trycka in i piggen några gånger. Den ska tydligt röra sig några millimeter. Dra inte för hårt i piggen så att den lossnar, då kan ventilen kan börja läcka.
  3. Om piggen rör sig fungerar ventilen och en ny termostat kan monteras.

En Delta radiator med ett vackert slottsvred. Slottsventilen används exempelvis i byggnader där man vill bevara den gamla stilen. Ventilen regleras manuellt med slottsvredet. Slottsventilen består av ventil med förinställning och slottsvred, som fungerar som en handratt.
En Delta radiator med ett vackert slottsvred. Slottsventilen används exempelvis i byggnader där man vill bevara den gamla stilen. Ventilen regleras manuellt med slottsvredet.
Slottsventilen består av ventil med förinställning och slottsvred, som fungerar som en handratt.

 

Thermopanel radiator men inbyggt ventilarrangemang

Thermopanel har levererats med inbyggt ventilarrangemang sedan 1969. För utbyte av ventil och termostat på äldre Thermopanel radiatorer, se ventilguiden.

 

Radiatorkoppel för radiatorer utan inbyggd ventilanslutning

Man kan också ansluta en radiator mot värmesystemet genom att använda sig av ett radiatorkoppel. Ett radiatorkoppel används på radiatorer som inte har inbyggd ventilinsats. Radiatorkoppel anses ge en snabb och flexibel montering och finns i ettrörs - och tvårörsutförande.

Radiatorkopplet består av tre olika delar:

  1. Ventildelen, som kompletteras med termostat eller handratt
  2. Mellandelen, som anpassas efter radiatorns höjd
  3. Koppelunderdelen, som kompletteras med mutter och kona för anslutning mot rörsystemet, finns för koppar-och pexrör

 

Radiatorernas injustering och tryckfall

Motståndet genom radiatorer och värmestammar ska vara lika stort oavsett var i systemet de är placerade. För att åstadkomma detta monterar man så kallade injusteringsventiler i systemet. Förenklat kan man säga att man stryper flödet på radiatorerna och värmestammarna efter ett beräknat Kv-värde. Ju närmare cirkulationspumpen radiatorerna är placerade, desto mer stryper man dem för att de ska ha samma motstånd över den kretsen som över den radiator som sitter längst bort i systemet.

För att bestämma tryckfallet över en radiator måste man känna till flödet över radiatorn samt vilket Kv-värde (kapacitetsvärde) radiatorventilen har vid fullt öppet läge. För att undvika oljud i systemet önskar man helst ha ett tryckfall som ligger under 8-10 kPa. Beroende på fabrikat har de olika ventiltillverkarna rekommendationer på maximalt tryckfall över ventilerna.

Produkter

Mina sidor

Förmåner

Om oss