Cart00 kr

Takfönster

Velux broschyr från den 1 mars 2023

> Bläddra i broschyren

  Läs mer...

8 Produkter
 • Filtrera
  • Tillbehör
  • Varumärke
  • Öppningsfunktion
  • Typ

Velux takfönster för ett sunt hem för kropp och själ

Släpp in frisk luft. Släpp in ljuset. Sätt stopp för mörka övervåningar. Vi på HemmaTema.se vill ge dig råd om hur du placerar fönstret, så du din utsikt över landskapet eller stadsmiljön blir optimal. Tänk också på hur utsikten blir när du både står och sitter ner. På somrarna ger Velux takfönster möjlighet att vädra ut värmen effektivt, genom "skorstens effekten". Se nedan film om hur dagsljus, bra ventilation och en jämn temperatur är viktigt för hälsan.

Nedan har du svar på det mesta som berör dagsljus, hälsa och ventilation. Informationen kan hjälpa dig i ditt val takfönster eller så bara kontaktar du vår kundtjänst, så hjälper vi dig. Vi kan svara på hur man mäter, hur man byter och vilket takfönster som är bäst, är ett val som är inviduellt beroende på husets utformning och dina behov. Först vill vi dock presentera en film om ventilation och dagsljus.

 

1. Nu kan du glömma vädringen!

Sömn, lek, och matlagning ökar luftfuktighetsgraden i våra hem. En hög luftfuktighetsgrad innebär ett dåligt inomhusklimat som påverkar hur vi mår, hållbarheten av vårt hus och inte minst vår komfort. 

Naturlig ventilation

Frisk luft i bostaden är inte alltid en självklarhet

Idag spenderar de flesta av oss hela 90% av vår tid inomhus. På bara några generationer har astma och allergier gått från att ha varit något ovanligt till att fler barn har någon form av allergi eller överkänslighet. Risken för att få astma dubbleras i ett hus med dålig ventilation, fukt eller mögel.  

Sverige genomgår nu en positiv förändring mot lägre U-värde på fönster, bättre och tätare isolering, med energieffektivitet i fokus. Men med energieffektivisering växer det fram andra problem och jakten på att uppnå energieffektivtet är oftast på bekostnad av husets ventilation. 

Det kan vara bra att veta att om man under korta intervaller (under dagen) ventilerar sina rum, blir det billigare (mer energieffektivit) att värma upp den nya fuktiga luften än att bibehålla den gamla varma luften.  

 

Vädra med en knapptryckning

Vi vet att tiden är knapp och att alla har mycket att göra. Men med VELUX INTEGRA® gör du ditt liv enklare och bekvämare – och får bästa tänkbara inneklimat på köpet. VELUX INTEGRA® är en fjärrstyrd lösning som erbjuder dig möjligheten att öppna och stänga dina takfönster på automatik.  

VELUX INTEGRA® är ett sortiment av elektriska och solcellsdrivna takfönster, solskydd, jalusier och tillbehör som gör det enklare och bekvämare att äga ett VELUX takfönster.  Med VELUX INTEGRA® förinställda program kan du få naturlig vädring fler gånger om dagen – helt automatiskt. Använd solskydden under varma dagar för att minska solens värme eller för att reglera ljuset för att se på TV. Du behöver varken en betjäningsstång eller en stege. 

Uppgradera dina äldre, manuella VELUX takfönster eller investera i nya. På bara 45 minuter kan du gå från ett manuellt takfönster till ett solcellsdrivet takfönster som kan manövreras med ett enkelt knapptryck.

Tips på bättre ventilation 

 1. Vädra ut bostaden 2-4 gånger om dagen 15 minuter. 
 2. Utnyttja skorstenseffekten
 3. Dagg på rutan kan vara en indikation om att bostaden behöver mer frisk luft 
 4. Öppna takfönsternas ventilationsklaff för mer effektiv ventilation  
 5. Ventilationsklaffen ska hållas stängd under vinterhalvåret *  

Kul att veta: En familj på 4 personer släpper dagligen ut cirka 10 liter fukt!

 

2. Nu kan ljuset öka värdet på huset!

Slipa trägolver, måla väggarna, bättra på färgen på köksluckorna, putsa fönsterna... Listan på små saker som krävs i din bostad kan göras lång. Vad alla dessa listor tycks ha gemensamt är att det ska gå snabbt, vara prisvärt och ge en känsla av ett bättre och friskare hem...

Villa med takfönster

Under 60- och 70-talet byggdes många hus efter dåtidens byggideal. De känns igen på planlösningen med kök och matplats i ett, vardagsrummet med utsikt mot trädgården samt en lång hall som leder in i övriga rum. Än idag är dessa funktionella hus perfekt planerade för en barnfamilj, bortsett från en liten detalj. Husen är ofta mörka, speciellt eftersom taken är låga och ibland iklädda med träpanel. Uppvuxna häckar runt husen, uterum och djupa rum med långt till fasadfönstren kan också hindra dagsljuset från att nå ända in i husets alla vrår. Men en ny generation är på ingång... 

Bakom ligusterhäckarna är aktiviteterna många. Här målas väggarna om, fasaderna putsas och köket renoveras. Det ska vara ljust och luftigt i de skandinaviska hemmen och nu har svenskarna fått upp ögonen för hur ett vanligt typhus kan förvandlas till rena drömboendet.

Nytt ljus ger nytt hem på samma adress

All forskning visar att en bostad ska ha mycket dagsljus, bra ventilation och en jämn temperatur för att anses vara hälsosam. Andelen människor som lider av exempelvis allergier och astma har ökat markant de senaste årtionden. Många gånger är orsaken dåliga hus med dålig ventilation. En annan viktig punkt är naturligt dagsljus. Medan bra ventilation tar hand om det fysiska inomhusklimatet, så hjälper dagsljuset till att skapa en miljö som stimulerar det psykiska välbefinnandet. Idag spenderar de flesta av oss hela 90% av vår tid inomhus. Skapar du den rätta dagsljuskombinationen, som tar hänsyn till rummets funktion och de som vistas där, kan livskvaliteten öka betydligt. För oss på VELUX ses bostaden som en helhet – en plats där ljus, luft och energieffektivitet är förutsättningar för ett friskt och välmående hem.  

Lösningar för alla typer av tak

Oavsett om ditt hus har högt i tak eller en komplicerad takskonstruktion, så finns det alltid en VELUX produkt som passar. Med en stor uppsättning av produkter kan vi tillgodose olika typer av behov, exempelvis kan du få extra kvadratmeter och en känsla av mer rymd med VELUX takfönsterbalkong CABRIO®VELUX takfönsterkupa och VELUX takterrass

I ett hus med platt tak sitter fasadfönsterna ofta långt ifrån husets mitt. Där är det mörkt, grått och ogästvänligt. Då rekommenderar vi på VELUX takfönsterkupoler ellerljustunnlar

För att skapa ett ännu bättre inomhusklimat kan du komplettera ditt VELUX takfönster med VELUX solskydd eller fjärrstyra ditt takfönster med VELUX INTEGRA® el eller Solar.

5 exempel på hur du kan nyttja dagsljuset för bättre inomhuskomfort

1. Att sätta in takfönster gör en enorm skillnad för inomhusklimatet, men även för intrycket och känslan av rummet. Genom att släppa in ljuset genom taket får rummet i regel mer än dubbelt så mycket dagsljus jämfört med vad fasadfönster kan ge.

2. Mörka färger absoberar ljuset vilket get ett intryck av att rummet är mindre än vad det är. På samma sätt bidrar ljusare kulörer på väggar, textilier och möbler till att rummet känns större, särskilt om extra dagsljus får flöda in genom taket och får reflekteras på dem ljusa ytorna.

3. Den energi som går åt till elektrisk belysning i rummet kan under dygnets ljusa timmar besparas med hjälp av takfönster. Det finns hittills ingen elektrisk ljuskälla som kan uppnå det ljusspektrum som naturligt dagsljus har. Dygnsrytmen - och därmed mängden melatonin som utsöndras i kroppen för att vi ska kunna sova - påverkas positivt ju mer dagsljus vi exponeras för. 

4. Den värmevinst du gör med ett större takfönsterparti märks framförallt under vår- och höstmånaderna, då du välkomnar in solens värme.

5. Största möjliga energieffektivitet får du om du monterar solskydd på alla takfönster. Med en markis reducerar du solens värmeinsläpp på sommaren med 73 % och med en mörkläggningsgardin kan ditt sovrum mörkläggas totalt för att påverka sömnen positivt.

 

3. Tänk på morgondagen när du bygger idag!

Hälsa och välmående är något som står högt upp på många människors agendor. Vi spenderar i genomsnitt 90 % av vår tid inomhus – vi är på jobbet, i skolan, i mataffären och i våra hem. Vi känner oss hemma inomhus, men den dåliga inomhusmiljön berövar oss ofta på frisk luft, naturligt ljus och ventilation. 

Dagsljus och takfönster

Redan under Antiken såg man positiva effekter av dagsljus. De gamla grekerna, egyptierna och romarna dyrkade sina solgudar. Tusentals år senare, under tidigt 1900-tal, hade solen fortfarande en central roll, då olika former av ljusterapi började användas. Idag anses dagsljus fortfarande vara en viktig del av vardagen, men få är medvetna om vilka konkreta effekter dagsljuset faktiskt har på oss. 

Motverka höstmörkret med dagsljus

I ett tämligen mörkt land, som Sverige är under hälften av året, är det extra viktigt att ta tillvara på det lilla dagsljus som finns. Under höst- och vinterhalvåret är det inte bara dagen som blir mörkare. Det är även vanligt att man blir deprimerad i takt med att dagens ljusa timmar blir färre.  

 "Bristen på dagsljus och frisk luft anses ofta vara ett folkhälsoproblem. WHO har exempelvis benämnt depression som epidemisk i industriländer. Depression är även ett exempel på en sjukdom som har en känd koppling till brist på dagsljus", säger Per Åkesson, VD på VELUX Svenska AB. Ett sunt inomhusklimat, med mycket dagsljus och god ventilation, är därför essentiellt.  

Ett sunt inomhusklimat bidrar till välmående för människorna som befinner sig i byggnaden och minskar risken för sjukdomar som astma och allergier. Barn och unga är en grupp som är extra känslig för ett dåligt inomhusklimat och som därför är särskilt utsatta för dessa sjukdomar. I norra Europa, som i Sverige, är det idag allt vanligare att barn drabbas av astma och allergier. Dagsljus bidrar även till att vi sover bättre.

 

Inte endast en bra medicin

Förutom hälsofördelarna har ett sunt inomhusklimat visat sig vara en positivt bidragande faktor till människors produktivitet. Forskning visar att inlärningsförmågan hos barn ökar vid en ökad dagsljusexponering. En studie visar att ett förbättrat inomhusklimat kan bidra till att skolresultatet förbättras med 7-18 %. 

Dagsljus är det ultimata materialet för renovering och förbättring av inomhusklimatet. Genom att öka andelen dagsljus i ett rum ökar dess komfort och välmående för dem som vistas där. Med takfönster får du två till tre gånger mer dagsljus jämfört med fasadfönster och med en ventilationsklaff på takfönstret kan du vädra ditt hem flera gånger om dagen. I VELUX takfönster är ventilationsklaffen standard på alla takfönster vilket säkerställer maximal komfort.  

Med takfönster får rummet ett naturligt dagsljusinsläpp som inte kan ersättas med en vanlig lampa. Genom att använda dagsljuset som ljuskälla kan energiåtgången för lampor och uppvärmning minska och därmed bidra med positiva effekter för plånboken. Faktum är att dagsljuset är helt kostnadsfritt.  

Tre bevis på att en bostad med mycket dagsljus, bra ventilation och en jämn temperatur är hälsosam:  

1. Dagsljuset hjälper kroppen att anpassa sig till dygnsrytmen. Vi får lättare att somna och vaknar utvilade. Dagsljuset stärker hälsan prestationsförmågan.  

2. Ventilation avlägsnar partiklar och allergener ur luften och håller hemmet torrt och fritt från mögel.  

3. Om temperaturen i huset följer dygnsrytmen känns den behagligare och har samma goda effekt som dagsljus.

Hos HemmaTema hittar du smarta takfönster till bra pris.

Produkter

Mina sidor

Förmåner

Om oss