Cart00 kr

Så mäter du ditt fönster

Så får du rätt på din beställning

När du bestämt dig för att byta fönster och ska beställa nya fönster kan det ibland kännas som att det är väldigt mycket att hålla reda på. Kanske har du hört talas om modulmått och karminnermått, men vad är egentligen vad?

Ett karmyttermått är måttet på karmens utsida i mm. Modulmått anger måttet i dm för hålet i väggen där fönstret ska monteras. Båda måtten anges alltid med först bredd och sedan höjd (BxH). När modulmått anges brukar det stå M framför, t.ex. M10x12, vilket anger att hålet där fönstret skall sitta är 10 dm brett och 12 dm högt.

Det är enklare än du tror att mäta ditt fönster, följ vår steg-för-steg-guide för att på egen hand ta korrekta mått. Allt du behöver är något att mäta med, förslagsvis en tumstock eller ett måttband.

 

Fönstrets olika delar

Ett fönster är mer än bara glaset, i följande instruktioner kommer vi att hänvisa till och prata i termer som berör fönstrets olika delar. Viktigast är att hålla isär karmens inner-och yttermått, eftersom det är yttermåttet som ska anges vid beställning. 

Så mäter du ditt fönster och vad allt kallas på fackspråk

 

Guide till hur du mäter ett fönster

Följ guiden steg-för-steg för att ta korrekta mått när du mäter ditt fönster. 
Ska du byta ett befintlig fönster gå till punkt A. Ska du sätta fönster i ett hål i väggen utan fönster, gå till punkt B.

 

A. Karmyttermått, när det sitter ett befintligt fönster som ska bytas ut

Om du ska byta ut ett befintligt fönster kan vi använda detta som måttstock för det nya fönstret. För att avgöra karmyttermåttet på ett fönster kan man mäta både från insida och utsida av huset, vi börjar med att titta på hur du gör från insidan:

  1. Ta bort lister och foder med hjälp av en kofot, eftersom dessa delar gömmer bitar av fönstret som vi behöver komma åt.
  2. När du ser hela fönsterkarmen mäter du det befintliga fönsters karmyttermått. Mät både bredd och höjd i mm, detta blir ditt karmyttermått, se ovan bild. Tänk på att vid beställning skrivs bredd alltid först, följt av höjd.
  3. Beställ ett fönster med samma karmyttermått.

Ibland är detta svårt att mäta från insidan, där kanske både sitter ett vägg- och ett smygfoder eller om du har ett stenhus, så är fönsterkarmen överputsad. Att mäta från utsidan kan då vara enklare om man har tegel eller puts som fasad. Har du träfasad kan du behöva lossa fodret runt fönstret för att se fönstrets karmyttermått. När du kommit åt hela fönstret från utsidan, följ instruktionerna ovan.

Fönstrets karmyttermått

 

B. Modulmått, om det inte redan sitter ett fönster

Om det inte redan sitter ett fönster och du står framför ett hål i väggen är det istället ett modulmått du behöver ta.

  1. Mät hålet i väggen där fönstret ska vara, bredd och höjd i mm.
  2. Räkna bort 20 mm från bredden, respektive höjden. Om hålet är 1000 x 1200 mm får vi 980 x 1180 mm. Alltså blir ditt karmytttermått 980 x 1180 mm (BxH) och ditt modulmått blir M10 x 12 dm (BxH) (modulmått anges i enheten dm).
  3. I ovan punkt skall du alltså beställa ett fönster med karmyttermått 980 x 1180 mm (BxH).

Så här mäter du modulmått

 

Viktigt att tänka på när man tar fönstermått

Nu har du ditt karmyttermått. Ange alltid måtten med först bred och sedan höjd (BxH), för att beställningen ska blir rätt. Det är viktigt att alltid mäta fönstret från den sidan man skall sätta in det nya fönstret, så man är säker på att det går in.

 

Lämna marginal för justering och drevning av fönstret 

Hålet från den sida man sätter in fönstret bör vara minst 20 mm större än fönstrets karmyttermått, den nödvändiga extra marginalen kan skilja sig mellan olika tillverkare. Anledningen till att det behöver lämnas extra utrymme är för att kunna utföra justering och drevning. Drevning är isoleringen mellan fönster och smyg. 

 

Undvik att smygen på insidan går över karmen

Vi rekommenderar också att du mäter hålet från den andra sidan om ditt gamla fönster (alltså från den sidan där du inte skall montera det nya fönstret), så att hålet från andra sidan om ditt gamla fönster inte är mycket mindre. Skulle det vara mycket mindre, fundera då på om du skall dra ner bredd och/eller höjd på fönstret. Detta för att smygen på insidan inte skall gå för mycket över karmen, då detta inte blir snyggt och vid inåtgående fönster kan detta också medföra problem med att öppna fönstret inåt, så att båge och gångjärn får plats i smygen på insidan. 

Detta är en smyg till ett fönster

 

Så väljer du rätt fönster 

Vi har ett stort urval av både fasadfönster och takfönster som själv kan skräddarsy storlek och detaljerna kring. Fönster ger ditt hem en personlig karaktär och ett elegant utseende. Anledningen till att man byter fönster är ofta att de är dåliga, men är ofta också av estetiska själ eller för att göra sitt hem mer energisnålt. Våra fönster är energimärkta vilket innebär att de isolerar bättre och ger mindre värmeförluster. Vi säljer fönster producerade i Sverige och Norden enligt närhetsprincipen. För att du skall kunna välja rätt material och funktion till dina fönster, har vi en [Länk till en guide om hur du väljer mellan trä, trä/alu eller PVC], [samt vilken modellav fönster som kommer passa dig och huset bäst. Hos oss på HemmaTema hittar du fönsterserier av välkända kvalitetsmärken, som t.ex. fasadfönster från [Länk till: raryd, SP och Lingbo fönster], samt [takfönster från Velux].

 

Personlig fönsterdesign

I vårt verktyg för fönsterdesign som finns på varje fönster modell, kan du välja valfri storlek för ditt fönster och alla tillbehör du behöver, samt vilken kulör du vill ha, vilken typ av glas, låsbart fönster m.m. [Länk till hur du kan designa ett fönster.]

Hittar du ändå inte vad du söker här i webbshopen, kontakta oss, så tar vi fram ett förslag efter dina önskemål. Utöver de varumärkena du hittar i vår nätbutik, har vi även Velfac, Ekstrands Fönster & Dörrar, Primo Window, Mirox och TF Osby.

 

Produkter

Mina sidor

Förmåner

Om oss