Vi erbjuder ett heltäckande sortiment av ytterdörrar. Saknar du något alternativ eller varumärke, kontakta oss för pris. De flesta dörrar går att få som pardörr eller regeldörr. Priset är då ca det dubbla mot enkeldörr. Oavsett om det... Läs mer...
gäller moderna ytterdörrar, traditionella ytterdörrar, ytterdörrar med glas eller ytterdörrar med olika funktionskrav - i sortimentet finns ytterdörrar för de flesta behov oavsett om det är en förrådsytterdörr, brandklassad dörr, inbrottssäker dörr, trapphus dörr till lägenheter, villa dörr eller ett pampigt entreparti. Vill du designa din egen dörr, vi löser även det.
Du kan välja dörrar i olika färger eller i ek, ask m.m. Kombinera med sidoljus och överljus, släpp in ljuset i din hall.
Oberoende om du vill kombinera design med mycket goda isoleringsegenskaper och en miljövänlig dörr, har vi det. Kanske vill du ha en extra säker ytterdörr, då rekommenderar vi våra säkerhetsklassade RC3-ytterdörrar. Många av ytterdörrarna kan också förses med brand- och ljudklasser.
HemmaTema.se breda sortiment av ytterdörrar gör att du kan hitta dörrlösningen som passar din smak, behov och plånbok. En ytterdörr byts normalt med intrevall 20 till 30 år, så tänk noga över kvalité och funktionalitet vid ditt val av ytterdörr.
Hur lång livslängd ska dörren ha? Hur mycket underhåll är acceptabelt? Hur hårt utsatt för väder och vind är fasaden där dörren ska sitta? Behöver ytterdörren vara brand- och/eller ljudklassad? Till exempel bör man undvika att sätta en mörk ytterdörr i söderläge eftersom mörka dörrar är litet känsligare för sol och blekning syns mer. Risken finns också att dörren böjer sig, om den blir för varm. Vill man ändå göra det, rekommendera vi att man sätter ett skärmtak över ytterdörren. Det skyddar även dörren mot regn. Du bör välja en dörr med bra garantier. Många av våra dörrar har 10 års garanti.
Olika ytterdörrar på marknaden har olika isoleringsförmåga. Hur energieffektiv en ytterdörr är anges i U-värde. Desto lägre U-värde desto bättre isolerar ytterdörren. Tänk även på att ytterdörrar utan glasparti oftast har ett lägre U-värde, exempelvis 0,8 medan ytterdörrar med glasparti har ett något högre värde på exempelvis 1,0-1,5.
Vilken sorts dörrlås vill du ha? Vill du kunna larma dörren? Ska man kunna se in eller ut? Hur brandsäker ska dörren vara? Är ytterdörren utrustad med förstärkningar som försvårar inbrottsförsök? Ska du välja en säkerhetsdörr? Säkerhet är viktigt när man väljer en dörr. Det är särskilt viktigt att hela låsanordningen är försäkringsgodkänd. Du kan välja mellan lås med nyckel eller elektriskt lås, som kan låsas upp med kod, tag eller app i telefonen. En hel del av dessa lås kan även kopplas ihop med larm och andra smarta funktioner i hemmet. Allt från cylindern till låshus och slutbleck bör vara FG-godkänt.
Vad har huset för karaktär? Det innebär inte att dörren måste vara i samma stil. Ett stilbrott kan också vara effektfullt. Personligen tycker jag att en ytterdörr i första hand skall spegla den yttre stilen på huset. Idag finns ytterdörrar i de flesta material att få med både klassiska och moderna utseenden.
Först och främst ska man välja rätt storlek, samt hängning på sin dörr. Därefter bör man också tänka på om dörren ska vara in- eller utåtgående, läs mer om hur du mäter din ytterdörr och hur du bestämmer hängning under våra "Tips & Guider"
Om dörren ser sliten och sprucken ut eller visar en bristande kvalitet och exempelvis läcker in ljus, ljud eller vatten, är det dags att byta ytterdörr. Det är viktigt att man fortfarande har en dörr som håller tätt för att det ska fylla sin funktion. Sedan så är ju åldern en bidragande faktor då exempelvis säkerheten på dörrarna utvecklas hela tiden. En nyare dörr är i regel mer säker än en gammal dörr. Din ytterdörr är det dina besökare först ser och lämnar intryck på hur ditt hus uppfattas.
Ytterdörrar utan brand eller rökgaskrav ska sedan tidigare vara CE-märkta enligt produktstandarden EN 14351-1. Ytterdörrar med brand- och rökgaskrav inkluderar produktstandarden EN 14351-1 + EN 16034 och är obligatorisk för CE-märkning från och med 1 november 2019.
P-märkningen utförs av Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut, SP och ställer högre krav på funktion, miljö, effektivitet och säkerhet än i bygglagstiftningen, samt att ytterdörren har drift- och skötselinstruktioner.
Svensk fönster och dörrkontroll är branschens frivilliga märkning som visar att dörren uppfyller ett antal grundkrav.
EI-graden visar hur länge dörren klarar att förhindra brandspridning. För EI30 alltså i 30 minuter.
U-värdet visar hur energieffektiv ytterdörren är. Ju lägre värde desto bättre isolering. Ett bra U-värde ligger idag runt 1,0. U-värdet blir högre, alltså mindre energieffektivt, med glaspartier i dörren.
HemmaTema Sweden AB ingår i koncernen RTM Holding AB.