Cart00 kr

Att tänka på vid ett byte av ytterdörr

Behöver man bygglov för att byta ny dörr?
Huruvida bygglov behövs vid dörrbyte i just ditt hus varierar beroende på områdets detaljplan. Kontrollera med byggnadsnämnden i din kommun för att veta vad som gäller hos just dig. Även om du inte behöver bygglov kan det vara en god idé att se över hur områdets dörrar generellt ser ut där du bor för att samla inspiration och idéer

Estetiska aspekter vid val av dörr
Beroende på om ditt hus är nybyggt eller av den äldre sorten kan det påverka val av ytterdörr. När du väljer dörr är det viktigt att hitta en som du tycker passar ihop med resten av ditt hem. Många gånger finns möjligheten att välja färg fritt från NCS- eller RAL-färgskalan. På så vis har du möjlighet att matcha dörren med andra kulörer på din husfasad så som fönster. En ytterdörr är mycket iögonfallande och sätter ofta karaktären för ditt hus.

Handtag till ytterdörrar
Val av handtag till din nya ytterdörr går till stor del hand i hand med de övriga estetiska besluten du tar kring dörren. Vi erbjuder ett brett sortiment av handtag till ytterdörrar här. Skulle du inte hitta ditt önskade handtag där, så kontakta gärna oss på vår support, då vi ofta kan beställa hem de flesta handtag som finns på marknaden.

Sänk dina energikostnader med rätt val av ytterdörr
Olika ytterdörrar har olika isoleringsförmåga. I äldre hus med en originaldörr som suttit länge kan många gånger ett dörrbyte innebära sänkta energikostnader. Äldre dörrar saknar samma förmåga att isolera värme och hålla borta kyla som moderna dörrar. Ju lägre U-värde desto bättre isolering, äldre dörrar tenderar att ha ett högre U-värde. Andra faktorer som påverkar U-värdet och dess energieffektivitet är glaspartier på dörren. Utöver sänkt energikostnad, slipper man obehaget med drag, när man köper en ny ytterdörr.

Sido- eller överljus vid ytterdörren, för ett ljust välkomnande
Om entrén möter en mörkare del av hemmet i en mindre hall kan fönster, sido- eller överljus vid ytterdörren vara ett optimalt val. På så vis får du ett extra ljusinsläpp och entrén blir extra välkomnande. Det finns flera olika typer av glas att välja mellan, som klar glas, råglas eller frostat glas.

Hur vet jag vilken hängning av ytterdörren jag ska ha?
När det kommer till ytterdörrar, förrådsdörrar och andra typer av tungt beslagna dörrar är det viktigt att veta vilken hängning dörren ska ha. Ta reda på hängningen genom att ställa dig utanför dörren och titta på om gångjärnen sitter på höger eller vänster sida. Tänk på att gångjärnssidan skall helst vara monterad i husets stomme och inte på den sida som man t.ex. har sidoljus på.

Säkerhetsytterdörr – Inbrottsklass RC3
Ytterdörren är lika mycket ett välkomnande för önskade gäster, som ett skydd för oinbjudna gäster. Med säkra ytterdörrar kan du sova gott om natten med vetskapen om att du gjort ditt bäst för att hålla hemmet tryggt och ge eventuella inbrottstjuvar en tuff match. Vi erbjuder en rad olika säkerhetsytterdörrar från Swedoor (länk till säkerhetsytterdörr). Att en dörr är säkerhetsklassad innebär att den är förstärkt och uppfyller kraven enligt inbrottsklass RC3. En inbrottsklassning innebär att en dörr och karm klarar ett inbrottstest där man aktivt bearbetat dörren med skruvmejsel och kofot.

Vad behöver jag till ett dörrbyte?
Utöver din nya dörr behöver du komplettera med det som inte ingår, här hittar du tillbehör till dörrar. (https://hemmatema.se/dorrar/ytterdorrar/las-ovriga-tillbehor/) som kan vara bra att ha. Detta behöver du till ett dörrbyte:

  • Monteringset (infästning)
  • Låscylinder
  • Handtag
  • Foder
  • Drev (isoleringsmaterial, mellan karm och stommen på huset)

Dessa verktyg behöver du när du ska byta dörr:

  • Borrmaskin (om huset inte har trästomme)
  • Vattenpass
  • Tumstock
  • Hammare
  • Skruvdragare

 

Vad är A och B mått?
A-måttet är dörrbladets tjocklek, B-måttet är avstånden mellan dörrbladet utsida och låskolvens centrum. Dessa mått påverkar vilka låstillbehör du ska välja; skruvar, distanser och cylinderringar. Men oroa dig inte, vi hjälper dig gärna längs vägen. Tveka inte att höra av dig till oss direkt här i chatten eller på telefon, så hjälper vi dig med allt du behöver när det kommer till dörrbytet.

Montering av ytterdörr
Efter att du gjort alla dina val och hittat rätt ytterdörr för dig kvarstår bara monteringen, något som går bra att göra själv om det önskas. Här har vi skapat en guide för dig som ska montera din egen dörr. 

Produkter

Mina sidor

Förmåner

Om oss