Cart00 kr

Måttabell för dörrar

Nedan tabell som visar modulmått översatt till mått för dörrblad respektive karm. Dörrblad och karmmått är exakta yttre tillverkningsmått i mm. Modulmått avser storleken på hålet där karmen sitter och anges i dm.

Så här mätter du storlek på dörr: har du ett hålmått till din ytterdörr som är M9x21 innebär det alltså att hålet där karmen sitter är 9x21dm eller 900x2100mm. Är ditt hål i väggen 900x2100mm eller lite större, så passar en dörr / karm som i mått kallas M9x21, då den i verkligen är tillverkad med måtten 888x2080mm d.v.s ca 10-20mm mindre än själv ahålet som den skall sitta i. Det är viktikgt att karmen är mindre än hålet så det finns justermån och utrymme att dreva (isolera) mellan karm och yttervägg.

Samma princip som beskrivs för ovan ytterdörr gäller även innerdörr. 

OBS! Innerdörrar säljs oftast dörrblad och karm var för sig, då man ofta kan hänga på ett nytt dörrblad på befintlig innerdörr. Man skiljer mellan så kallade "snap in" gångjärn och tappgångjärn som ofta sitter på äldre dörrar. Dörrblad till tappgångjärn har det vi kallar för gammal standard, se under "Tips & Guider" (https://hemmatema.se/info/sa-har-mater-du-dina-dorrar/), för mer info om hur du mäter och beställer innerdörrblad för gammal standard. Ytterdörrar köps alltid med karm, då sättningen av gångjärn, samt mått på dörrbladet skiljer sig mellan model och tillverkare. Därmed kan man i princip inte hänga på ett nytt ytterdörrblad på befintlig karm.

Produkter

Mina sidor

Förmåner

Om oss