Cart00 kr

GUIDE VID KÖP AV NY YTTERDÖRR

Ytterdörren är en viktig del av bostaden. När du ska välja rätt dörr är det inte bara design, utan även säkerhet, isolering och ljuddämpning som spelar in. Bor du i flerbostadshus behöver du ofta en brandklassificering också. Ett modernt hem går fint ihop med en mer stilren dörr med få detaljer. Till ett lite äldre hus passar det kanske bättre med en mer klassisk dörr med fyllningar och profilerade spröjs. Oavsett om du bor i en villa, på en gård, i en lägenhet eller i ett radhus, så finns det några grundläggande saker att tänka på innan du köper en ny ytterdörr.

 

VILKA EGENSKAPER SKA YTTERDÖRREN HA?

Hos Swedoor väljer du mellan två produktlinjer: ADVANCE-LINE och clever-line. Varje linje öppnar upp för olika kvaliteter och funktioner, så att du kan hitta en lösning som passar din smak, plånbok och dina behov.

Om du vill ha en dörr där du kan välja mellan ett antal alternativ som t.ex en viss färg, extra lås eller pardörr, så är ADVANCE-LINE serien vad du bör titta på. Föredrar du en enklare dörr av bra kvalitet är serien clever-line ett bra val.

Förutom dörrens mått och öppningsriktning bör du tänka igenom vilka övriga egenskaper din nya ytterdörr ska ha: Isolera extra bra mot kyla, ljudisolera, skydda bostaden mot inbrottsförsök eller en kombination av alla dessa egenskaper?

Samtliga ytterdörrar levereras med lås, cylinder och karm. Övriga tillbehör som till exempel låsvred/handtag och lister tillkommer.

 

CHECKLISTA FÖR KÖP AV YTTERDÖRR:

 1. Ta mått – läs om hur du mäter här

 2. Välj öppningsriktning – så här tar du reda på om dörren ska vara vänster- eller högerhängd

 3. Välj en dörr som passar för ditt hus

 4. Välj handtag – vanligt dörrhandtag eller elektroniskt lås (finns som tillval på dörrarna)

 

*ANDRA SAKER ATT TÄNKA PÅ:

 • Ökad säkerhet (lås, gångjärn, RC3)
 • Färg (in- och utsida)
 • Med eller utan glas
 • Enkeldörr eller pardörr
 • Överljus eller sidoljus
 • STORM eller ECO (extra isolering: lågt U-värde)
 • Extra ljudisolering
 • Utåtgående (det vanliga) eller inåtgående
 • Andra extratillbehör (till exempel sparkplåt och dörrbroms)

Tänk på att dörrens öppningsvinkel kan variera beroende på tjockleken på foder, dörrprofiler o.dyl.

Ytterdörrar säljs endast som ett dörrset (dörrblad och karm) på grund av kraven på CE-märkning. Sedan våren 2004 har gångjärnen på våra ytterdörrar haft samma placering. Observera att vissa dörrar har fler än två gångjärn, eller gångjärn som inte är av standardtyp (gäller bland annat Character och RC3).

Classic-Debussy-NCS-S-2010-Y70R-scenery-1

Classic-Debussy-NCS-S-5040-Y60R-scenery-3

beat-white-scenery-4

Produkter

Mina sidor

Förmåner

Om oss