Cart00 kr

Unidrain

Golvbrunnar från Unidrain är en elegant och funktionell lösning för alla dusch- och våtrum. Oavsett om du väljer ett linjeavlopp, hörnavlopp eller Modulavlopp så får du ett elegant och säkert golvavlopp som passar perfekt i alla konstruktioner. Läs mer...

70 Produkter

 

Konstruktionsprincip för Unidrain golvavlopp

Ett komplett Unidrain golvavlopp består av flertalet komponenter som sätts samman beroende på val av design och golvavloppets önskade placering. Konstruktionsprincipen säkerställer att golvavloppet blir säkert och garanterar ett brett designutbud som säkrar att det finns designlösningar för varje smak.

Konstruktionsprincip för Unidrain golvavlopp

1. Avloppsarmatur

2. Utloppshus

3. Fixtur ( För träbjälklag )

4. Hårsil

5. ClassicLine Ram

6. ClassicLine Galler

7. HighLine Ram

8. HighLine Panel

 

Världens säkraste linjeavlopp

Unidrains patenterade väggflänsar håller vattnet på säkert avstånd från alla konstruktioner och minimerar risken för inbyggnadsfel. Läs mer om den geniala uppfinningen som revolutionerade avloppsbranschen och gjorde duschhörnan säker.

Unidrain Floordrain

– För lite mer än 10 år sedan fick arkitekten Claus Dyre en genial idé: Varför inte placera golvavloppet längs väggen i stället för i mitten av golvet? Han presenterade sina tankar för Statens Byggtekniska Institut i Danmark, och tillsammans gjorde de idén till verklighet.

Tidigare hade det varit nödvändigt att placera avloppet i mitten av golvet så att det låg på säkert avstånd från väggarna. Därmed uppstod inte röta eller svamp i de bakomliggande konstruktionerna. Men så uppfann Claus Dyre Unidrains patenterade väggflänsar, som går ända ut mot väggen. 

Lasse Lyck, byggtekniskt ansvarig hos Unidrain A/S, förklarar: – De lodräta flänsarna är tillverkade i rostfritt stål, och avloppet och flänsarna utgör en samlad enhet. Flänsarna är ca. 5 cm höga och säkerställer att vattnet från avloppet aldrig kommer i närheten av de bakomliggande konstruktionerna, som inte tål vatten. Flänsarna har gjort det möjligt att flytta golvavloppet ända ut till duschhörnans vägg. I praktiken placeras avloppet längs den färdiga väggen, varefter våtrumsmembranet läggs på och muraren avslutar med att lägga plattorna. Det är flänsarna som gör Unidrain till världens säkraste golvavlopp!

 

Enkelt, säkert och snabbt

Uppfinningen av Unidrain har inte bara varit till nytta för VVS-arbetarna. Murarnas arbete har också blivit enklare: I stället för att gjuta ett golv med avloppet i mitten av duschområdet, vilket kräver fall från alla fyra sidorna, kan muraren nu nöja sig med att gjuta golvet med fall ned mot den ena sidan av väggen. På så vis har det blivit mycket enklare att bygga duschhörnan, och dessutom reduceras risken för reklamationer och fuktskador till ett minimum med Unidrains linjegolvavlopp med tillhörande väggflänsar. 

Badrummet är bostadens mest utsatta rum. Det är här risken för skador är som störst – och dessutom kan skadorna vara dyra och svåra att åtgärda. Men det här är något som de patenterade flänsarna i hög grad har ändrat på. Genom åren har vi hela tiden förfinat lösningen så att monteringen ska bli så enkel som möjligt. Detta sparar tid åt hantverkarna, avslutar Lasse Lyck.

Om du är auktoriserad VVS-montör och funderar på hur du ska montera Unidrains lösningar kan du lämpligen titta på våra monteringsvideor. Där kan du se hur monteringen görs på ett snabbt, enkelt och korrekt sätt. Om du har några frågor kan du naturligtvis också gärna ringa till oss. Då kan vi hjälpa dig på vägen mot ett säkert badrum.

 

 

Vägen till ett felfritt badrum

Nu är det slut med felaktiga fall och bristande våtrumssäkring i badrummen. Unidrain har nämligen utvecklat badrumsserien GlassLine, där fall, avlopp och duschvägg hänger samman i en produkt. Detta eliminerar i stort sett risken för fel under installationen.

Unidrain Glassline

Felaktigt fall i duschkabinen är en vanlig typ av fel vid byggande av badrum. Allt för ofta uppstår svackor i golvet eller bakåtfall. Detta gör att vattnet inte leds ned till avloppet, utan i stället bildar små pölar på golvet som i slutänden leder till kalkfläckar. Problemet uppstår ofta i mätfasen, när tillräckligt stort fall inte tas med i beräkningarna. Det kan också gå fel under gjutningen av golvet. Därför har det danska designföretaget Unidrain utvecklat en badrumsserie där fall, avlopp och duschvägg hänger samman. Därmed blir det i stort sett omöjligt att göra fel.

– Vi har utvecklat en lösning där golvavloppet och duschväggen är sammanbyggda i en ram. Ramen har ett inbyggt fall på 2 procent ned mot avloppet, vilket gör det enkelt att hålla ordning på fallet. Det är bara att montera ramen med skruvar i väggen och gjuta golvet i ramen för att uppnå ett fall som uppfyller gällande krav. När golvet är torrt tätas lösningen ytterligare med våtrumsmembran innan plattorna läggs, berättar Lasse Lyck, ansvarig för byggteknik vid Unidrain.

 

Säkert bad

Duschlösningen med inbyggt fall heter GlassLine, och utöver att säkerställa ett korrekt fall i duschkabinen är den också tänkt att utgöra en våtrumssäker lösning för duschhörnan. GlassLine består nämligen av en ram med avlopp, inbyggt fall och flänsar med en räffla där glasväggen sätts ned. – Under en traditionell byggprocess sätts glasväggen i sist av glasmästaren. Glaset limmas ovanpå plattorna så att alla skarvar syns. Vi har hittat en lösning där glasväggen sätts in först och plattorna läggs efteråt. Skruvar och beslag blir på så sätt dolda under plattorna, vilket ger lösningen ett mer stilrent utseende, säger Lasse Lyck.

Tanken bakom flänsarna är inte ny. Det är denna lösning som i grunden gör Unidrains golvbrunn till en ytterst säker och effektiv våtrumslösning. Flänsarna hjälper nämligen till att skydda de kritiska hörnen och övergångarna mellan vägg- och golvytor. Det är just i övergången mellan golv och vägg som flest otätheter uppstår. Väggflänsarna motverkar det det här problemet genom att säkra tätheten. Med GlassLine tillämpas våtrumslösningen i HELA duschhörnan, så att alla skarvar runt duschväggen blir våtrumssäkrade.

– Vi vet av erfarenhet att gummifogar i hörn och ställningar behöver bytas, ofta redan efter 5 års användning. Bytet av gummifog i duschhörnan blir enklare och säkrare med GlassLine. Flänsarna av stål i alla hörn av golvet gör att du utan problem kan skära bort den mjuka gummifogen med kniv utan att riskera att skada det mycket viktiga och ömtåliga våtrumsmembranet bakom plattorna, förklarar Lasse Lyck.

 

Lätt att byta glas

Glaset är ytbehandlat med nanoteknik så att tvålrester och kalk inte ska få fäste. Eftersom glasplattan monteras i en räffla i golvet är det enkelt att byta ut plattan om glaset mot förmodan skulle gå sönder. Det är inte nödvändigt att ta bort plattorna, utan det är bara att lyfta ut glasplattan från räfflan – dock efter att ha skurit bort den ”mjuka” gummifogen. – I många badrum uppstår under årens lopp svarta kanter av mögel kring glasväggen, eftersom vattnet kommer i kontakt med fogarna runt glaset. Detta sker i betydligt mindre grad med vår lösning, och du kan lita på att den håller i många år framöver, avslutar Lasse Lyck.

Produkter

Mina sidor

Förmåner

Om oss